14. revija domačih ansamblov v Sodražici

14. revija domačih ansamblov v Sodražici

KLUB HARMONIKARJEV URŠKA IN OBČINA SODRAŽICA vas v počastitev občinskega praznika vabita na 14. revijo domačih ansamblov, ki bo v nedeljo, 30. oktobra 2016, ob 17. uri v Športni dvorani Sodražica. Nastopili bodo ansambli: 1. KLUB HARMONIKARJEV -URŠKA- 2. KVINTET SLOVENSKIH DEKLET 3. ANSAMBEL PONOS IZ LJUBLJANE 4. ANSAMBEL BORŠTVse.....

41. Ribniški semenj suhe robe in lončarstva

41. Ribniški semenj suhe robe in lončarstva

Spoštovane obiskovalke in obiskovalci 41. Ribniškega semnja suhe robe in lončarstva ter 17. Rokodelskega festivala! Obkroženost z gozdovi Velike in Male gore je Ribnici omogočila globok stik z naravo in naravnimi materiali, ki ga Ribničanke in Ribničani še vedno čutimo in nam kroji usodo. Neposredna bližina prostranih gozdov nam jeVse.....

Prijazno vabljeni na 12. URBANOVO NOČ

Prijazno vabljeni na 12. URBANOVO NOČ

Letos bo poskrbljeno tudi za naše  najmlajše, saj jih bo ob 18., uri pričakal Vzajemko in animatorke Vzajemkove dežele, Sola Zeliščni čaj  in kolo sreče, ter po 19. uri čarodej Roman Frelih. Sledi Urbanova noč  s skupino CALYPSO in MAMBO KINGSI.

24. tradicionalno tekmovanje harmonikarjev

24. tradicionalno tekmovanje harmonikarjev

Klub harmonikarjev Urška vas vabi na 24. tradicionalno tekmovanje harmonikarjev, ki bo v soboto, 6. avgusta 2016 ob 16. uri na letnem vrtu Gostilne Urška v Zamostcu pri Sodražici. Tekmovanje bo potekalo v štirih kategorijah, nato sledi izbor naj harmonikarja Urške 2016 in suhorobarskega prvaka 2016. Nagrade so izdelki rezbarjaVse.....

Dogodek ki ga ne moreš kar tako pozabiti

Dogodek ki ga ne moreš kar tako pozabiti

Društvo MzM se je letos odločilo, da se odpravi v Vatikan, ter tako obeleži svojo 10. letnico dobrodelnosti. V ta namen so zbrali s pomočjo donatorjev denar za dva motorja, ki so jih imeli namen pokloniti našim misijonarjema na Madagaskarju in Vietnamu. V četrtek je na pot krenila prva skupinaVse.....

 • 14. revija domačih ansamblov v Sodražici

  14. revija domačih ansamblov v Sodražici

  Petek, 28 Oktober 2016 18:32
 • 41. Ribniški semenj suhe robe in lončarstva

  41. Ribniški semenj suhe robe in lončarstva

  Četrtek, 01 September 2016 17:51
 • Prijazno vabljeni na 12. URBANOVO NOČ

  Prijazno vabljeni na 12. URBANOVO NOČ

  Četrtek, 01 September 2016 17:28
 • 24. tradicionalno tekmovanje harmonikarjev

  24. tradicionalno tekmovanje harmonikarjev

  Četrtek, 28 Julij 2016 18:24
 • Dogodek ki ga ne moreš kar tako pozabiti

  Dogodek ki ga ne moreš kar tako pozabiti

  Torek, 21 Junij 2016 19:10

41. Ribniški semenj suhe robe in lončarstva

Ribniski sejem 2016Spoštovane obiskovalke in obiskovalci 41. Ribniškega semnja suhe robe in lončarstva ter 17. Rokodelskega festivala!
Obkroženost z gozdovi Velike in Male gore je Ribnici omogočila globok stik z naravo in naravnimi materiali, ki ga Ribničanke in Ribničani še vedno čutimo in nam kroji usodo. Neposredna bližina prostranih gozdov nam je pomagala, da smo temeljito spoznali značilnosti tukaj rastočega lesa, ga začeli obdelovati in iz njega izdelovati lepe in uporabne izdelke. K dodatnemu razmahu suhorobarstva je prispeval krošnjarski patent, ki ga je izdal cesar Friderik III., in ni trajalo dolgo, da smo bili Ribničani prisotni po vsej Evropi, kot smo še danes.
Lesna obrt in izdelava lončarskih izdelkov že stoletja predstavljata dodaten vir zaslužka mnogim, ki imajo veselje in smisel za delo z domačim lesom in glino. Tudi zato je Ribniška dolina ob lastnem znanju in ob domačih, naravnih danostih lažje prebrodila različne krize z zavestjo, da je treba živeti od dela lastnih rok in ne od tujih kreditov.
Jasno kakor beli dan je, da sama izdelava še tako uporabnih izdelkov ne bi bila dovolj, če jih ne bi znali tudi prodati. Prepričan sem, da se boste o tem lahko na semnju še najbolje prepričali kar sami, ko boste stopali po Škrabčevem trgu in sosednjih ulicah. Ribničani smo namreč že zdavnaj »pogruntali«, da vsaka kupčija veliko lažje steče, če je prodajalec vesel in dobre volje. Le-te nam še do danes ni zmanjkalo in ker je ne prodajamo, nam je najbrž tudi še lep čas ne bo!
Prav posebej smo v Ribnici veseli, da kljub vsem težavam ribniško gospodarstvo iz leta v leto napreduje in imamo zato eno nižjih brezposelnosti v državi. Za uspešno delo se moramo zahvaliti vsem podjetnikom in obrtnikom, ki v razvojnem smislu postavljajo Občino Ribnica v sam vrh razvitosti.
Pa še to: naša uspešna zgodovina nam pritrjuje, da boste Ribničana zelo težko dobili na levi nogi …

Spoštovani!

Zagotovo bo pri nas tudi letos prijetno, zato ste vsi prav lepo povabljeni, da nas obiščete v Ribnici! Ne pozabite prinesti s seboj svojih denarnic, naši suhorobarji in lončarji bodo poskrbeli, da se bodo primerno stanjšale, vi pa boste s seboj odnesli veliko uporabnih izdelkov, ki jih boste koristno uporabljali v vsakdanjem življenju …

Jože Levstek župan Občine Ribnica

SPORED LETOŠNJEGA SEMNJA V NADALJEVANJU

9.15     TRADICIONALNI SEMANJI SPREVOD PO GLAVNI ULICI

10.00   ODPRTJE SEMNJA

            -           pozdravni nagovor predsednika Turističnega društva
                        Ribnica Jožeta Zakrajška
            -           pozdravni nagovor župana Občine Ribnica Jožeta Levstka
-           govor predsednika SDS in poslanca v DZ Janeza Janše
11.00   v gradu: osrednji program
7. Suhorobarske igre, zabavno tekmovanje, (organizator Turistično društvo Ribnica)
Od 11. ure naprej na zvoniku cerkve sv. Štefana: plezanje na zvonik ribniške cerkve. Plezalni klub Ribnica že tradicionalno organizira plezanje na zvonik ribniške cerkve. Vsi, ki bi se radi preizkusili v plezanju, pridite v času semnja pod zvonik. Člani PK Ribnica bodo poskrbeli za adrenalinsko izkušnjo in vašo varnost. (organizator Plezalni klub Ribnica)
11.00–15.00 v gradu: Ju-jitsu stojnica
11.00–11.15 program Demo teama Ju-jitsu zveze Slovenije (atraktivna predstavitev vrhunskih tekmovalcev)
11.15–11.30 ju-jitsu delavnica – člani Siborja vabijo obiskovalce na preizkus oz. ponovitev enostavnih ju-jitsu tehnik oz. otroških iger (najboljši trije posnemovalci dobijo praktično nagrado)
11.30–11.45 prikaz ostalih ju-jitsu tehnik mlajših in starejših članov, ki bodo prikazovali otroške ju-jitsu igrice, tekmovanje v tehnikah, ju-jitsu borbi, ne wazi, ostale ju-jitsu tehnike iz programa za polaganje (transportni prijemi, davljenje, parterne tehnike …), samoobrambne tehnike (varnostni organi)
11.45–12.00 ju-jitsu delavnica
12.00–12.15 program Demo teama Ju-jitsu zveze Slovenije
(organizator Ju-jitsu zveza Slovenije)
12.00–16.00 »Od višine se zvrti«
Ali želite Ribnico in okolico videti s ptičje perspektive in doživeti semanji živžav na prav poseben način? Vabimo vas, da se povzpnete na vrh Plečnikove mojstrovine – zvonik cerkve sv. Štefana. Brezplačen razgled bo možen med 12. in 16. uro. Zbirališče bo pri vhodu v desni zvonik. Razgled je na lastno odgovornost, otroci le v spremstvu staršev. (organizator Društvo katoliške mladine Ribnica)
12.00–21.00 na parkirišču pri Zavarovalnici Triglav: zabavno animacijski program
18.00–21.00 nastop Adija Smolarja (organizator Ribniški študentski klub)
13.00 v gradu: koncert Godbe na pihala Črnomelj (organizator KUD Ribniški pihalni orkester)
13.00 na grajski zelenici: prikaz vseh prvin šolanja psov, od male šole do višjih stopenj         Poleg povelji »sedi, prostor, poleg …« bodo člani sekcije agility s svojimi psi pokazali tudi veliko ostalih vragolij. (organizator Kinološko društvo Ribnica)
14.00 v gradu: nastop Društva mažoret in plesalcev Ribnica (organizator Turistično društvo Ribnica)

15.00 pred Rokodelskim centrom: KRALJICA SUHE ROBE
Na letošnji prireditvi ne bo tradicionalnega izbora za Kraljico suhe robe, ampak se bodo predstavile vse dosedanje izbrane Kraljice in se pomerile v različnih zabavnih igrah. Prireditev bo z glasbenim nastopom popestrila glasbena skupina Brencl banda. (organizator Rokodelski center Ribnica)

Dvorišče pred Rokodelskim centrom 17. Rokodelski festival – predstavilo se bo 60 rokodelcev iz vse Slovenije, vsi s certifikatom Art&Craft Slovenija, kar je znak kakovosti za izdelke domače in umetnostne obrti. Poleg izdelkov suhe robe in lončarstva, ki bodo predstavljeni na osrednjem Škrabčevem trgu in pred Miklovo hišo, bo to odlična priložnost za ogled, kako izdelki nastajajo, in za nakup najžlahtnejših izdelkov domače in umetnostne obrti Slovenije! (organizator Območna obrtno-podjetniška zbornica Ribnica)

Dvorišče pred Rokodelskim centrom

Med 9. in 19. uro predstavitev Rokodelskih centrov iz Slovenije, ki so združeni v Konzorcij Rokodelskih centrov. Na stojnicah se bodo predstavljali tudi posamezni rokodelci. (organizator Rokodelski center Ribnica)

 Delavnica Rokodelskega centra

Predstavitev pletarske in lončarske šole – pletarje in lončarje boste lahko videli pri delu. (organizator Rokodelski center Ribnica)

STALNE RAZSTAVE

•        Atrij v Galeriji Miklova hiša
            ob 11. uri likovna delavnica za otroke od 4. leta naprej
•        Škrabčeva domačija v Hrovači – nominiranka za naziv Evropski muzej leta 2004, dan odprtih vrat med 12. in 18. uro
•       V Galeriji Miklova hiša je med 9. in 19. uro na ogled razstava EXPATRIOTI (razstavljajo:          Aleš Gregorič, Dejan Knez, Janez Mišo Knez, Miha Knez, Adrijan Praznik, Boštjan Pucelj,          Nika Zupančič).
•      V Muzeju Ribnica v gradu so od 9. do 19. ure na ogled razstave: Suha roba in lončarstvo,         - Ribnica, veličina majhnosti,
- Boj krvavi zoper čarovniško zalego,
- Gostilne, kot smo jih poznali nekoč.
Sredi grajskega zelenja je na ogled Park kulturnikov.
•      V Rokodelskem centru Ribnica lahko od 9. do 19. ure obiščete Muzejsko trgovino in si ogledate razstave: - V korak s časom (sodobna proizvodnja suhe robe in lončarstva), Made in Ribnica
- Razstava izdelkov pletarske in lončarske šole 2015/16, - Podobe ustvarjalnosti dr. Zmage Kumer, vtisnjene v razkrivanje pesemskega izročila,
- Zaključna razstava likovnih del slušateljev »Lice-ja« letnik 2015/16.

DRUGA OBVESTILA ZA SEMANJI DAN:

• na Škrabčevem trgu: izdelovalci domačih suhorobarskih in lončarskih izdelkov,
• v gradu: predstavitev ponudnikov turističnih storitev, dogodkov in izbrane kulinarične ponudbe,
• pri župnijski cerkvi: - razstava domačih izdelkov in dobrot izpod rok Društva podeželskih žena Ribnica, - čebelarski proizvodi,
• pred Ideal centrom: gobje specialitete in gobarska razstava v Ideal centru,
• na parkirnem prostoru ob Bistrici: ribje jedi,
• pri Lovskem domu na Opekarski cesti: divjačinske jedi.

Panoramske slike iz ribniškega turna